Heinäkuu on sarkoomatietoisuuden kuukausi

Kansainvälisissä verkkojulkaisuissa sarkoomia kuvataan joskus ”unohdetuiksi” syöviksi (the forgotten cancer). Nimitys tulee siitä, että sarkoomat ovat niin suuren yleisön kuin tutkijoiden piirissä vähemmän tunnettuja syöpiä kuin esimerkiksi rinta-, eturauhas- tai ihosyöpä.


Kansainvälisen sarkoomatietoisuuskuukauden tavoitteena on nostaa sarkoomiin liittyviä asioita laajemmin yleiseen tietouteen, kuten

  • aikaisen sarkoomadiagnoosin merkitystä hoitojen tuloksellisuuteen,
  • sarkoomien oireista kertominen, sekä
  • sarkoomiin sairastuneiden, siitä parantuneiden, sarkooman kanssa elävien ja siihen kuolleiden esiin nostaminen,
  • varojen kerääminen sarkoomatutkimukseen.

Sarkoomatietoisuuskuukausi sai alkunsa vuonna 2007, kun joukko sarkoomien kanssa työskenteleviä vapaaehtoisia Seattlessa totesi sarkoomien tunnettuuden lisäämisen vaativan oman sarkoomakuukauden. Ensimmäisen kerran sarkoomatietoisuuskuukautta vietettiinkin jo seuraavana vuonna. Sarkoomilla on kansainvälisesti käytössä oma keltainen sarkoomatietoisuusnauha.

Sarkoomat kuuluvat harvinaisiin syöpiin. Kaikista diagnosoiduista syövistä vain noin 1% on sarkoomia. Suomessa pehmytkudossarkoomiin sairastuu vuosittain vähän yli 200 ja luusarkoomiin vajaat 50 henkilöä.

Vilja Linnean Sarkoomarahaston yhtenä tarkoituksena on tehdä sarkoomasyöpiä tunnetuksi sekä suuren yleisön että hoitohenkilökunnan keskuudessa. Tavoitteemme ovat samat kuin kansainvälisellä sarkoomatietoisuuskuukaudella; luoda paremmat edellytykset parantua sarkoomasyövistä.

Sarkoomatietoisuuden lisääminen ja sarkoomatutkimus tarvitsevat rahoitusta. Tule mukaan mahdollistamaan sarkoomiin sairastuneille valoisampi tulevaisuus. Lahjoita Sarkoomarahastolle. Lahjoitusvaihtoehdot löydät verkkosivustoltamme kohdasta ”Lahjoita”.